kepsarmedegettryck.se

En keps är en mössa med skärm, enkelt uttryckt. Ofta är de sydda i ett styvt bomullstyg, och ibland har de också ytterligare utfyllnad i plast eller papp för att skärmen ska vara styv. Det finns även kepsar i ylletyg och skinn. Den typ av keps som man vanligen ser idag kallas även baseballkeps, men ibland ser man också en mjukare typ av keps med mindre skärm som kallas för gubbkeps. De senare är både populära bland äldre herrar och yngre personer av hipstertyp.

Kepsens uppgift är att skydda huvudet mot vind och kyla, och skärmen ger solskydd för ögonen. Nuförtiden kan man även se att personer har kepsen bak och fram, som ett uttryck för sin personliga stil. Som (https://sv.wikipedia.org/wiki/Keps) påpekar så kan det vara kontroversiellt att bära keps inomhus, det ses som oartigt, kanske för att man inte kan se ögonen på den som bär keps.

Namnet keps kommer från det engelska ordet för hatt, cap. En svensk keps har dock alltid skärm, vilket en cap inte behöver ha, utan den kan vara enbart en hatt utan brätte. Även i poker är det vanligt med keps, så att inte motspelarna ska se ögonrörelser hos den som spelar. Baseballkepsen bars redan år 1860 av Brooklyn Excelsiors, och kallades vid förra sekelskiftet för Brooklyn style.

Därefter har den spridit sig över världen. Kepsen är ett viktigt sätt att känna igen laget, och används också som en viktig marknadsföringsdetalj. Den är lätt att ha i fickan och bära med sig. Tydlig färgsättning och tecken gör mössan till en modedetalj som ändå är relativt billig i inköp. Den amerikanska baseballkepsen har vanligen bokstäver från något baseball-lag, de vanligaste är New York Yankees som har NY, och Los Angeles Dodgers som har LA som tecken. Dessa har spridits över hela världen och förmodligen tjänat många sköna slantar till lagen.