kepsarmedegettryck.se

Det finns en hel del olika modeller av kepsar att välja på. De flesta som är kepsbärare har sin favoritmodell och är svåra att få att bära en annan kepsmodell. Vanliga modeller är trucker keps, baseball keps, snapback kepsen, dad hat kepsen, flexfit kepsen, fitted kepsen, reglerbara kepsen, flat cap kepsen och strapback kepsen. Vad betyder då alla dessa olika kepsmodeller och vad skiljer dem åt? Ja det ska vi försöka reda ut nedan. 

Vad är en trucker keps?

Trucker keps som namnet låter fick sitt genomslag då de ofta användes av lastbilschaufförer i USA. Det hela började med att fordonsmärken och jordbruksmärken tog fram kepsarna som reklam och delades ut bland fordonsintresserade. 

Trucker kepsens kännetecken är meshnätet baktill på kepsen. Denna del är vanligen hel men går på de flesta att även dem spänna åt som på snapback kepsarna. Framsidan är vanligen ett stort stycke där en stor reklamlogga eller en rolig bild eller text framhävs. 

Under senare år har även kepsen fått sina uppsving inom andra grupper än lastbilschaufförer och kan även hittas i märkesbutiker. 

Vad är en baseboll keps?

En baseboll keps kommer inte helt oväntat från basebollens värld i USA. Det finns att köpa både med snapback, fitted eller flexfit. 

En basebollkeps har en eller två bokstäver i brodyr på frampanelen. De vanligaste är NY och LA. Idag finns det däremot flera andra märken som använder sig av basebollkepsar med sina märken eller bara i snygga färger. Det är snarare modellen på kepsen än att det handlar om specifikt baseboll. 

Vad är en strapback keps?

En strapback keps kännetecknas av att den har en rem baktill som man drar i för att reglera storleken. 

Vad är en snapback keps?

En snapback keps är en keps där det på baksidan är en plastremsa med hål där man trycker ihop till önskad storlek. Detta är den vanligaste typen av keps där man kan ändra storleken på. 

Snapback kepsen har funnits med ett bra tag. De började sin bana hos amerikanska basebollspelare som hade kepsen som en del av sina uniformer. När den sedan tog sitt intåg i hiphopkulturen på 80- talet så fick den ett rejält uppsving. Resan fortsatte sedan uppåt när musiker som Kanye West och Jay-Z ofta visade upp sig i snygga kepsar. Då tog kepsen ett fast tag om att även vara en modeaccessoar.  

Vad är en flexfit keps?

En flexfit keps skiljer sig åt från en snapback eller strapback på så sätt att denna är hel baktill. Detta innebär att man inte kan ändra storlek på kepsen utan den säljs i olika storlekar och har ett elastiskt material istället. 

Flexfit kepsen blev populär då det började säljas kepsar med lag från NFL, MLB med mera i USA. Vanliga kepsar man kan se över hela världen är de som pryds av ett LA för Los Angeles Dodgers eller NY för New York Yankees.  

Vad är en dad-hat keps?

En dad hat keps kännetecknas av att den ska se lite sliten ut. Den är mjuk i tyget och rundad på toppen med ett band bak för justering. Och att inte glömma den böjda skärmen, ju mer desto bättre. Många använde gummiband för att få till den där maximala böjningen av skärmen. 

Denna keps kom till under 90-talet när allt skulle vara lite slitet inom modevärlden. Slitna jeans, flanellskjortor och sedan den slitna dad-hat kepsen till det. 

Vad är en flat-cap keps?

En flat cap är den som vi ofta kallar guppkepsen. Det är en keps som ser lite ut som en basker ovantill och med en mindre skärm än andra kepsar. 

Denna kepsmodell var vanlig reda på 1300- talet då den började användas i delar av England och Italien. Det dröjde däremot till 18- 1900-talket innan kepsen fick sitt stora genombrott. Nu var det nästintill en regel att alla män skulle bära en huvudbonad och då bars denna typ av keps av de allra flesta män. 

Under 2000-talet steg  gubbkepsen i popularitet när kändisar började använda sig av denna. 

Vad är en fitted keps?

En fitted keps är precis som det låter en keps som är beställd efter specifika mått. Tanken är att dessa ska passa perfekt efter ens huvud så ingen justering behövs på dessa kepsar. De töjer sig lite i tyget efter en tids användande så ha detta i åtanke när ni beställer denna kepsmodell. 

Vad är en reglerbar keps?

En reglerbar keps är lik en snapback keps men skiljer så åt att det är ett tygband med ett enkelt spänne baktill. En annan skillnad är att dessa vanligen säljs med en böjd skärm. Denna kepsmodell har ofta ett lägre pris så passar bra om man vill ha en lite mer “slit och släng” keps, tex dela ut många för ett event eller att ha en keps att träna i som man vet ändå snart kommer bli så ingrodd med svett.